ماه رمضان
ماه رمضان نهمین ماه از ماههی قمری و بهترین ماه سال است. واژه رمضان از ریشه «رمض» و به معنی شدت تابش خورشید بر سنگریزه است.میگویند چون به هنگام نامگذاری ماه هی عربی، ین ماه در فصل گرمی تابستان قرار داشت، ماه «رمضان» نامیده شد، ولی از سوی دیگر، «رمضان» از اسماء الهی است. ین ماه ماه نزول قرآن و ماه خداوند است و شبهی قدر در آن قرار دارد. فضیلت ماه رمضان بسیار زیاد و نامحدود است.
به ادامه مطلب بروید...
به برخی از حوادث و رویدادهی مهم ین ماه اشاره میشود:
وفات حضرت خدیجه در دهم رمضان سال دهم بعثت.
ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام نیمه رمضان سال دوم هجرت.
جنگ بدر در سال دوم هجرت.
فتح مکه در سال هشتم هجرت.
مراسم عقد اخوت و پیمان برادری میان مسلمان، و یجاد اخوت اسلامی بین پیامبر و امام علی علیه السلام.
بیعت مردم به ولیتعهدی امام رضا علیه السلام در سال 201 قمری.
منابع :
هدیة الانام الی وقیع الیام، محدث قمی، ص 21
فضیلت ماه رمضان:
ماه
رمضان ماه خداوند، ماه نزول قرآن و از شریفترین ماههی سال است. در ین
ماه درهی آسمان و بهشت گشوده و درهی جهنم بسته میشود، و عبادت در یکی از
شبهی آن ( شب قدر ) بهتر از عبادت هزار ماه است.
رسول
خدا صلی الله علیه و آله و سلم در خطبه شعبانیه خود درباره فضیلت و عظمت
ماه رمضان فرموده است: «ی بندگان خدا! ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش به
سوی شما روی آورده است؛ ماهی که نزد خداوند بهترین ماهها است؛ روزهیش
بهترین روزها، شبهیش بهترین شبها و ساعاتش بهترین ساعات است.
بر
مهمانی خداوند فرا خوانده شدید و از جمله اهل کرامت قرار گرفتید. در ین
ماه، نفسهی شما تسبیح، خواب شما عبادت، عملهیتان مقبول و دعاهیتان مستجاب
است.
پس با نیتی درست و دلی پاکیزه، پروردگارتان را بخوانید تا شما
را بری روزه داشتن و تلاوت قرآن توفیق دهد. بدبخت کسی است که از آمرزش خدا
در ین ماه عظیم محروم گردد. با گرسنگی و تشنگی در ین ماه، به یاد گرسنگی و
تشنگی قیامت باشید.»
آن گاه پیامبر اکرم وظیفه روزهداران را برشمرد و
از صدقه بر فقیران، احترام به سالخوردگان، ترحم به کودکان، صله ارحام، حفظ
زبان و چشم و گوش از حرام، مهربانی به یتیمان و نیز عبادت و سجده هی
طولانی، نماز، توبه، صلوات، تلاوت قرآن و فضیلت اطعام در ین ماه سخن گفت.
منابع :
مفاتیح الجنان، تفسیر نمونه، ج 1، ص 634؛ المیزان، ج 2، ص 15
۱۵نکته تغذیهای برای روزهداری در فصل گرما
هدف ما از روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان علاوه بر اجر معنوی آن، بهره بردن از منافع جسمانی و روانی این ماه مبارک است.
البته ماه رمضان امسال به دلیل مصادف شدن با روزهای گرم و طولانی
تابستان دارای حساسیت و تحمل بیشتری است که با یک برنامه تغذیه ای
درست هنگام افطار و سحر می توانیم بدون هیچگونه مشکلی از مزایای آن
بهره ببریم و به مشکلاتی مانند ضعف بدنی، افت فشار، تشنگی و گرسنگی
نیز دچار نشویم.
رعایت راهکارهای ساده تغذیه ای در افطار و سحر می
تواند روزه داران را به منظور دریافت منافع بدنی و تسهیل بهره مندی
از مزایای روحانی این ماه مبارک یاری کند زیرا یک فرد بیمار به درستی
نمی تواند از برکات ماه رمضان فیض ببرد.
1) برای اینکه کمتر
هنگام روزه داری تشنه شوید بهتر است در برنامه غذایی سحری از خوردن
غذاهایی مثل انواع کوکو، بادمجان، سوسیس و کالباس، سس مایونز و سیر و
پیاز و همچنین غذاهای چرب و پرنمک که سبب تشنگی زیاد در طول روز می
شود پرهیز کنید.
2) سعی کنید از غذاهای آب پز شده و خورشت های آبدار و کم نمک استفاده کنید.
3) خوردن مواد شیرین مانند زولبیا و بامیه هنگام سحر سبب افت سریع قند خون و احساس گرسنگی در طول روز می شود.
4) بعد از خوردن سحری، بهتر است هنگام مسواک زدن برای کاهش تشنگی و خشکی دهان، از حجم کمتری خمیر دندان استفاده کنید.
5) سعی کنید در ماه رمضان میوه های آب دار و سبزیجات بیشتری مصرف کنید تا در طول روز دچار تشنگی نشوید.
6) بهتر است هنگام افطار از مخلوط آبلیموی تازه با آب یا چای کمرنگ یا شربت خاکشیر به جای قهوه و چای پر رنگ استفاده کنید.
7) خوردن 8 تا 12 لیوان آب از افطار تا هنگام سحر سبب می شود تا شما در طول روز کمتر دچار تشنگی شوید.
8) برای اینکه بعد از خوردن افطار و سحری دچار سوزش معده و ترش کردن
نشوید بهتر است از غذاهای سبک و کم چرب استفاده کنید. در ضمن مایعات
را پس از اتمام غذا بخورید و بلافاصله بعد از خوردن سحری به رختخواب
نروید.
9) بهتر است افطار خود را با یک استکان آب ولرم یا یک
فنجان شیر و عسل باز کنید و از خوردن غذا و شیرینی جات فراوان هنگام
افطار بپرهیزید تا دچار سنگینی و مشکلات معده نشوید.
10) سعی کنید وعده های غذایی مانند پلو و خورشت را دو ساعت بعد از افطار میل کنید تا هضم آن آسان باشد.
11) برای جلوگیری از بروز یبوست و مشکلات روده، بعد از خوردن افطار
آلو و انجیر خیس شده و میوه هایی همچون گلابی، هلو و هندوانه میل
کنید.
12) ورزش سبک و پیاده روی بعد از افطار به هضم غذا و جلوگیری از یبوست کمک زیادی می کند.
13) وعده سحری را به هیچ عنوان حذف نکنید زیرا ادامه دادن به این روال در طول ماه رمضان سبب افت بدنی و تحلیل عضلانی خواهد شد.
14) نان و پنیر کم نمک با سبزی یا گردو با یک لیوان شیر از بهترین
خوردنی ها برای سحر محسوب می شود زیرا علاوه بر حجم سبک دارای قوت
بسیار است.
15) برای اینکه در طول روز کمتر تشنه شوید بهتر است
علاوه بر خوردن آب فراوان در فاصله افطار تا سحر، از کربوهیدرات هایی
همچون نان و غلات و ماکارونی سبوس دار در وعده افطار و سحر استفاده
کنید. این مواد سبب می شود گلیکوژن بدن در حد نرمال حفظ شده و فرد
کمتر دچار تشنگی شود.
بسیار عالی بود
تشکر دوست عزیز